Türkiye-Macaristan İş Forumu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla Budapeşte'de gerçekleşti
DEİK Macaristan İş Konseyi tarafından organize edilen Türkiye Macaristan İş Forumu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Budapeşte’de gerçekleşti.
Foruma; Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Macaristan Dış İlişkiler ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, DEİK Başkanı Nail Olpak, MNKH CEO’su Gabor Ligefalvi ile çok sayıda Macar ve Türk işadamı katıldı. Forumda ALX Hungary de yer aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İşadamlarımıza vize kolaylığı yatırımları artıracaktır
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Macaristan İş Forumu’nda yaptığı konuşmada Macaristan’ı da yabancı bir ülke olarak görmediklerini belirterek, “İstiyoruz ki aramızdaki ticaret hacmini de artıralım. 2018 yılının ilk 8 ayında 1.8 milyar dolarlık hacme ulaştık ki şimdi hedef 5 milyar dolarlık bir rakamı yakalamak. Bu ortak hedefimizdir. Bu miktar aslında geçen yıla kıyasla kayda değer bir artışa tekabül ediyor. İş adamlarına vize kolaylığı ile buradaki yatırımlarımız daha da büyütecektir” dedi.
Macaristan’ı bir ticaret üssü ve geçiş noktası olarak gördüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunu iş adamlarımıza tanınacak vize kolaylığı, karşılıklı adımlar ile ikili ticaretimizi aramızdaki dostluk bağlarına yakışır düzeye çıkarmamız gerekiyor. Macaristan sadece geçiş güzergahı değil, ürünlerimizin depolanması ve Avrupa’ya ihraç konusunda bir merkez haline gelmelidir. Macaristan’la özellikle savunma sanayine yönelik bazı adımları atmayı planlıyoruz. Yaptığımız görüşmelerde bu konuların üzerinde de durduk” diye konuştu.
8 büyük proje konuşuluyor
Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise Macaristan’da yatırımı bulunan Türk şirketlerine teşekkür ederek konuşmasına başladı. Orban, “Yatırım ajansımızda 8 büyük proje konuşuluyor. Önümüzdeki dönemde yarım milyar dolarlık bir yatırım gerçekleşecek. 10 milyon nüfuslu bir ülke olarak ihracat potansiyelimiz olağanüstü. İhracatımız 100 milyar euroyu geçmiş. Eximbank’tan, Türk-Macar şirketleri için uygun koşullarda kredi sağlamak istiyoruz” dedi.
İki ülkenin gençliği açısından işbirliğinin önemine de işaret eden Orban, “150 Türk öğrenciye her sene devlet bursu sağladık. Her sene 150 genç Türkiye’den gelebilir, burada okuyabilir. Türk-Macar ortaklığı için önemli işler yapabilirler” diye konuştu.
"Türk üreticilerin Macaristan'ı üs olarak kullanmaları gerekir"
DEİK Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat; “Avrupa’da ticaret yapmak isteyen, özellikle ihracat yapmak isteyen Türk üreticilerin Macaristan’ı bir üs olarak kullanmaları gerekir.” dedi. Uzun zamandan beri Türk-Macar ticari iş birliğini geliştirmek için çaba gösterdiğini söyleyen Polat, “Bizim iş dünyası olarak neticeye gidecek adımlar atmamız gerekiyor. Macaristan köklerimiz itibarıyla soydaşımız, çok yakın dostumuz, stratejik iş birliği ortağımız. Avrupa’nın tam ortasında jeopolitik olarak, lojistik olarak çok önemli bir konumda ve Avrupa’nın her noktasına 2 saat mesafede.”
Sayın Adnan Polat konuşmasına şu sözler ile devam etti:
“Türkiye’deki üretici meslektaşlarıma şunu tavsiye ediyorum. Macaristan’a lütfen gelin buradan 510 milyon nüfuslu Avrupa pazarına girmek için buradan yararlanın. Macaristan, dış ticaret hacmi 200 milyar avro olan bir ülke ve her sene 8 milyar avro dış ticaret inde artı veren bir ülke ve burada işsizlik yüzde 3,5 civarında enflasyon yüzde 2,4’ler civarında, kurumlar vergisi de yüzde 9’la Avrupa’nın en düşüğü. Onun için bizim için burası sadece ticari bir üs olarak değil belki de yatırım üssü olarak yarı tamamlanmış ürünleri tamamlayarak satabileceğimi bir merkez.” dedi
DEİK Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat konuşmasında; Türkiye’nin stratejik bir konumda Doğu ile Batı’nın tam ortasında bulunduğunu, 81 milyon nüfusu ile dünyanın 17’nci, Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisi konumunda olduğunu vurgulayarak, Macar iş adamlarını Türkiye’de yatırım yapmaya çağırdı.
DEİK Macaristan İş Forumu’nun ikinci bölümünde; DEİK ve Macaristan Ulusal Ticaret Ajansı (MNKH) Türkiye Resmi Temsilcisi ALX Hungary’nin işbirliği ile foruma katılan 300’e yakın Türk ve Macar firma arasında ikili görüşmeler yapıldı.